BESTYRELSEN

Formand

Steen Syrak Hansen

Sensei (klubinstruktør)

   mobil   31 24 32 96

Kasserer

Annette Brandsholm

Sempai (klubinstruktør)

   mobil   26 36 23 30

Menigt medlem

Kasper Brandsholm


HØJBY BUDO KLUB's historie:


Højby Budo Klub er stiftet i 1983 af Steen Syrak Hansen, som stadig er aktiv og klubbens cheftræner med en rang af 6. DAN (DAN-grader er et ranking system, som bliver brugt af mange japanske organisationer til at angive niveauet for ens evne eller ekspertise. Sort bælte er 1.DAN og 6.DAN er herved sort bælte niveau gange 6). Klubbens primære stilart er Jiu-Jitsu, hvor man lærer at bryde et angreb ved hjælp af balancebrydning, og modstanderens egen styrke, med teknik, hurtighed og smidighed — ikke råstyrke. Vores stilart er ikke låst fast til gamle traditioner, men udvikler sig konstant for at følge med tidens udvikling, og vi træner derfor både det traditionelle og det moderne. Via vores basistræning, som er opbygget af karate, judo og aikido, træner vi den klassiske sport og den effektive selvforsvar med og uden våben.  Grundet klubbens brede træningsgrundlag og træningssted, opstod klubbens navn Højby Budo Klub : Budo er en samlet betegnelse for japansk filosofisk morallære samt tilhørende træningsmetoder inden for de japanske kampdiscipliner.

 

Højby Budo Klub er tilknyttet DJU (Dansk Judo og Ju-Jitsu Union). DJU repræsenterer primært vores to største sportsgrene som er henholdsvis Judo og Ju-Jitsu, som dyrkes i ca. 100 klubber fordelt over hele Danmark. DJU er medlem af Danmarks Idræts Forbund samt Nordiske, Europæiske og Internationale forbund for både judo og ju-jitsu. 

 

Ved klubbens begyndelse i 1983 trænede vi på Højby Skole. Først i et centralt rum (fællesrum), men på grund af megen gennemgang fra andre brugere af skolen ønskede vi en forflytning til andet lokale. Her trænede vi i et par sæsoner inden vi fik deres biologilokale. Her var vi kun i en kort periode, da vi ikke kunne have vores måtter (Tatami’er) liggende på gulvet. Ligeledes var det her for farligt at kaste med hinanden, da vi var for tæt på deres borde og stole.  

Herefter blev vi forflyttet til musiklokalet, som var trænings- og sikkerhedsrimeligt rimeligt. Her var blot et minus, vi skulle flyttet alle borde og stole frem og tilbage ved hver træning. Vi fortsatte vores træning i musiklokalet i 1 hel sæson, samtidig med vi søgte nye og bedre lokaler på Højby Friskole. Dette lykkedes, og vi flyttede til et mindre gymnastikrum på ca. 20 m2. Super dejligt og det hidtil bedst for klubben og dens træning. Efter et par år valgte Højby Friskole at bygge en hal, hvor vi flyttede med ind deres nye super lokaler. Her trænede vi i mange år (8-10år), inden vi igen valgte at flyttede til Højby Hallerne, hvor Højby S&G i 2004 fik en ny tilbygning af en Multihal. Vi, Højby Budo Klub valgte at takke ja til indflytningen i Multihallen i 2004, og blev herved rykket sammen med alle de andre afdelinger under Højby S&G. Vi er fortsat at finde i Multihallen, hver tirsdag og torsdag.  

I år 2010 oprettede vi et børnehold, som kun er modtaget positivt og som fortsat vokser.

Klubben består af ca 50 medlemmer i alderen fra 7 - ..

Vores medlemmer er opdelt efter alder og i tre mulige hold:

Børn (7-10), Junior (10 – 14), Senior (15+). Holdene træner i samme hal og nogle af holdene på samme tidspunkt, hvilket gør sporten mulig som familiesport. Børnene træner i den ene ende af halen og de voksne i den anden ende.

På børneholdet tumles, leges og hygges der.. Vi anser det for en vigtig detalje at det skal leges ind. Bevægelse og forståelse af kroppen er vigtige elementer af ethvert barns udvikling. Børnene lærer ligeledes lidt teknikker.

På juniorholdet arbejder vi lidt mere målrettet. Her skal det virke. Vi træner fysikken. Af og til endda hårdt. Men aldrig mere end at man stadig kan følge med. Både fysisk og mentalt. Det er også i denne aldersgruppe at fødderne bliver for store så de ikke rigtigt lystre mere :-) Det tager vi også i stiv arm. Det skal der også være plads til. Vi ved også godt at det er her at skolen begynder at fylde meget. Andre ting kommer ind i de unges tanker. Men alligevel kører vi videre. Det er ok at have andre interesser eller pligter. Vi tilpasser.. For os er det vigtigere at du kommer en gang om måneden end at du slet ikke kommer.

 

Klubbens instruktører er veluddannede og deltager løbende ved nationale og internationale kurser i løbet af året. Klubbens instruktører rejser til Holland for at opnå fornyelse og forbedring ved divs. Kata- og andre træningskurser ved venskabsklubberne i NL.  Klubben sætter høj pris på venskabet med de Hollandske klubber og ikke mindst Steen’s læremester Mario Den Edel, 9.DAN.

 

Selvom klubben er lille i forhold til andre afdelinger i Højby S&G, har vi formået at holde et højt niveau gennem tiden, med medlemmer der har opnået guld- sølv- og bronzemedaljer med Rollinge Cup (børn) og Nippon Cup (junior/senior). Klubben har ligeledes haft den ære af at have haft en Danmarksmester i Fighting (Nippon Cup).

Klubben har også været vært for flere store arrangementer, såsom 3 gange Sommerlejr (100-150 medlemmer pr. lejr), 3 gange DM i Reaktionsbanemesterkaber, DM i Fighting (Nippon Cup), forskellige Sektionskurser og træningsweekender for vores landsholdkæmpere. 

Klubben har gennem dens historie fremført flere opvisninger ved sæson start, Højby Marked, Stige gymnastikopvisning og ved andre festlige anledninger. Herudover har klubben ligeledes lavet opvisninger i Den Japanske Hav i Vøjstrup.

Udover at være arrangerende klub, har medlemmer inkl. Instruktører i mange år været på lejre, både sommerlejr som er for junior & senior og Børnelejr ved Kolding. Børnelejren (9 – 15år) har altid været højt prioriteret da alle de unge elever elsker denne weekend træning med 100 andre deltagere i deres alder.

Klubben har oplevet mange gode, sjove timer med de mange elever gennem historien.  Senest ved en indkøbstur i en af de lokale butikker, mødte Steen og Annette en nystartet elev fra børneholdet, som blev fuldstændig mundlam og gemte sig, da han ikke mente netop vi ikke kunne handle som alle andre. J

 

En ’lille’ klub, med stort engagement og ildsjæle. Flere hundrede piger, drenge, damer og mænd, har og er en del af klubbens historie. Alle har mere eller mindre lært at manøvre selvforsvar (Jiu-Jitsu) og hertil fået kendskab til sporten og dens japansk filosofiske morallære samt tilhørende træningsmetoder inden for de japanske kampdiscipliner.

 

 

Skrevet af Annette Brandsholm