JIU-JITSU


Jiu jitsu er japansk selvforsvar, der er bygget op efter filosofien, at ens forsvar skal tilpasses det enkelte angreb. I jiu jitsu bruger man modstanderens kraft til ens egen fordel; tanken er at udnytte modstanderens energi imod personen ved at få modstanderen tæt på.

Et af det vigtigste nøglebegreber i jiu jitsu er kontakt. Ved at skabe nærkontakt, bevarer man kontrollen og udnytter modstanderens kræfter.


Træningen kan variere meget. Udover at træne forskellige basiskast og -teknikker, træner man et pensum, som er tilpasset ens bæltegrad.

Som ny starter man med hvidt bælte – derefter gult, orange, grønt, blåt, brunt og sort. (det er ikke et krav, man skal til graduering (eksamen)).


I ens pensum findes der teknikker, der er tilpasset lang eller kort afstand samt gulvkamp. Foruden forsvar til forskellige typer angreb inkluderer pensum også en række basisteknikker, fører- og frigørelsesgreb, kast, holdegreb, låse, slag, spark og parader. Jiu Jitsu er bygget op med elementer fra karate og judo.

Udover pensum bliver man introduceret til nødværgeretten, som er en vigtig del af at træne jiu jitsu.




UDSTYR


For at starte træningen i Højby Budo Klub, skal du ikke have så meget udstyr, Medbring blot en gammel joggingdragt uden lynlåse eller et par joggingbukser og en helst langærmet bluse, som kan tåle at blive revet lidt i. Dette kan du bruge de første træningsaftener, derefter er det en fordel at træne i en gi, som er en bomuldsdragt, egnet til at blive hevet og trukket i den. greb, kast med mere. 


Under træningen trænes barfodet, hvilket betyder det er vigtigt med rene fødder. Ingen sko eller fodtøj på måtterne (Tatamien).

Medbring evt. indendørs sko, som skal benyttes fra omklædningsrummet til tatamien (måtten).

Derudover bør du som til anden sportsaktivitet medbringe håndklæde, sæbe, et par rene trusser og hvad du ellers benytter efter endt træningsaktivitet.


Udover de rent praktiske ting, du skal medbringe, er der også nogen rene sikkerhedsmæssige hensyn.

Du må ikke bære smykker: halskæder, ringe øreringe, ankelkæder eller andet, der kan rive eller skade din træningspartner. Ørestiks kan tapes over. Du skal have rene og helst korte negle. Dette er for ikke at inficere eventuelle smårifter og ikke at knække neglene.


Læs vores sikkerhedsbestemmelser grundigt igennem.


Ved køb af Gi, spørg din instruktør. Du skal købe gi´en efter hvor høj du er. Er du f.eks 178 eller 182 cm høj skal du købe en GI i størrelse 180. En fornuftig begynder gi kan fås for omkring 400 kr. Prisen varierer efter størrelse og kvalitet.

En gi kan sjældent købes i almindelige sportsforretninger, men i specialforretninger for kampsportsudstyr.


Vi anbefaler ligeledes man har sine egne trænings/kamp-handsker. Disse kan købes af klubben for ca. 100kr, Spørg din instruktør.


Rækkefølge af bæltefarver går fra hvid for begyndere til sort for øvede.


  • 6. Kyu = Hvid
  • 5. Kyu = Gul
  • 4. Kyu = Orange
  • 3. Kyu = Grøn
  • 2. Kyu = Blå
  • 1. Kyu = Brun


  • 1. – 5. Dan = Sort
  • 6. – 8. Dan = Rød / Hvid
  • 9. – 10. Dan = Rødt


De lysere farver kaldes kyu-grader (elev grader) og

sort kaldes for Dan-grader (“mester” grader).

Herudover er der også aldersopdeling, således at


  • Børn har en tværgående farvet streg for enden(rne) af bæltet (en “snip”)
  • Juniorer har en langsgående farvet streg på bæltet
  • Seniorer har fuldt farvede bælter

 

Farverne følger samme rækkefølge som ovenfor angivet.